Connect with us

Edebiyat - Kitap

Edebiyat, Kitap ve Bilimum Sayfalar

Published

on

Bilimum sayfalar içerisinde yer alan her bir dokuyu ve hikayeyi burada bulmak istiyoruz.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Edebiyat - Kitap

Gizemli İletişim: Kalbimizin Fısıltıları

Nazlı Canbalaban’ın yeni yazısı.

Published

on

Nazlı Canbalaban

Kalbimizden söylediklerimiz, dilimizle doğru orantılı mıdır? Farkında bile değiliz ama gün içinde bazen yer altına kazıdığımız, bazen göklere uğurladığımız kimleri anıyoruz, kimlerle iletişim halindeyiz? Hepimiz birbirimize bağlı sarmalların içindeyiz. Fark etmeden görünen bir iletişim içinde olmasak bile, düşüncelerimiz, hislerimiz ile birbirimizle hep bir iletişim halindeyiz. Bunu çoğu zaman fark etmesek bile, umulmadık anda aklımıza gelen, görüşmediğimiz bir dost, bazen rüyalarımız aracılığıyla, bazen ise her an bizimle olan arkadaş, eş, dostumuzun düşündüğümüz şeyi söylemesi ya da istediğimiz bir şeyin bize gelmesi ile de fark edebiliriz bu eşzamanlılık kuramını.

Bazen kaybettiğimiz sevdiklerimiz, bir daha göremeyeceğimiz kişilerle bile her an iletişim içindedir. Bazen dedikleri bir söz, şen bir kahkaha karşılama, bazen kırıcı, vurucu anlar… Her ne olursa olsun, bu bağ hep sürmekte.

Evrenin getirdiği mesajları okumaya niyet eden her yürek, o özlemini çektiği ruhu eğer bulmak isterse, onu bir kuşun kanadındaki tüyde, bir çocuğun gülümsemesinde, sıcacık sokulgan bir kedide, belki ona bakan bir çift yürekte de pekala bulabilir.

Döngü bitmez,

hayat devam eder.

Kayıplar olur,

cenaze olur,

düğün olur,

hayat doğar. Ve bu döngü hep sürer.

Continue Reading

Edebiyat - Kitap

Kurumuş Yeşil Bitkiler

Published

on

Merve Göntem’in 2019 yılında Can Evrenol ile “Çıplak” evrenine dalmadan önce çıkardığı kitabına bir göz atalım dersek; Hüznü mizah ile yoğurmayı oldukça iyi bilen, hikayenin devamını yer yer çıktık bir yola diyerek tüm eleştirileri göğüslemeyi bilen, özgür ve Türkiye’de yapılan en farklı işlerden biri olarak yapılan “Çıplak”, yer yer hissettiğimiz, tam anlamıyla ise “Ben Bu Boşluğu Nasıl..” da bulabileceğimiz serüvenin mihenk taşlarından biri olması başlı başına hepimize heyecan veriyor.

“Kurumuş Yeşil Bitkiler”in karakterlerinin hepsinin gözünden ayrı bir perspektifte gösterilmesi ve metafor olarak kullanılması, oldukça güçlü ve akılda kalıcı örnekler arasında. Zaman zaman evde hiç büyütülemeyen çiçekler olarak bahsedilirken, bazen iyi gelse de yasaklı bir madde olması ama karın ağrısı olunca koca karı ilacı olarak kullanılabildiğini bütününde hepsinin aynı olduğunu satır aralarını okuyabilen dikkatli bir göz olarak, bize oldukça iyi yansıtıyor.

Yaşadığı zorlukları ise uçurumun en dibindeyken, “O zaman intiharlar iptal yazıyoruz.” diyerek yazarak, koşarak yola çıkarak anlatmayı tercih eden güçlü duran bir kadın kahraman olarak görebilmek de mümkün.

Merve Göntem’in yaptığı ve içinde olduğu işleri merak edenler için:

  • – Kurumuş Yeşil Bitkiler (2019, Kitap)
  • – Çıplak (2020, Dizi)
  • – Çıplak 2 (2021, Dizi)
  • – Ben Bu Boşluğu Nasıl.. (2023, Kitap)
  • – Bihter (2023, Kitap)
Continue Reading

Edebiyat - Kitap

Sürekli Kitap Satın Alıp Okumayan Kişilere Verilen Hastalık: Tsundoku Nedir?

Published

on

Bir yerlerde sürekli kitap satın alınıyor ve hiç okunmuyor ise burada tsundoku hastalığı ön plana çıkmış demektir. Kişinin okuyabileceğinden çok daha fazla kitap satın almasıyla ilişkili olan bu hastalık, evde biriktirmesiyle de ilgilidir ve bir tür istifleme bozukluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Tsunade bir istifleme durumudur ve Japonca kökenli bir kelimedir. Doku okumak anlamına gelir ve oku da terk etmek anlamına gelir. Yani okumayı terk etme durumu olarak da Türkçeye çevirebiliriz. Tsundoku kelimesi bir kitabı satın aldıktan sonra okumadan bırakmak olarak da algılanabilir. Bu konuda pek çok kişinin sorunlu olduğunu, bu sorundan muzdarip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Tsundoku hastalığı nedir?

Hiç okunmayan kitapların bir şekilde evde ya da başka yerde birikmesi durumuna bu hastalığın ismini verebiliriz. Bireylerin bol bol kitap satın alarak bunları okumaması, kişileri bir şekilde gerebilir ve mutsuz edebilir. Bu yüzden de durumu toparlamak adına yapılacak olan her farklı işlemle bu konuyu derinlemesine inceleyebiliriz. Bu hastalar kitap okumayı severler ve bu duruma dair güçlü bir arzu duyarlar. Ama bir şekilde okuyamazlar. Bir şekilde okunmak için alınan kitaplar, vakit bulunamama ya da ertelenme gibi sebeplerle bir türlü okunamazlar. Bu yüzden bu durumlar da farklı anlamlarda ön plana çıkabilir ve karşımızda bu konuya dair çeşitli yaklaşımlar yaratabilir. Çok fazla satın alınan kitaplar bir yığın biriktirebileceği için müthiş bir kalabalık yaratacaktır.

Tsundoku neden olur? Tsundoku sebepleri nedir?

Kitaplıkta pek çok kitap olmasına rağmen daha fazlasını arayan bireyler, bu davranışların sebebini tam olarak açıklayamadıkları için de çözümleri aynı şekilde ön plana çıkarmaktadır diyebiliriz. Kişiler okumaya değer kitaplar ararlar ve kitabı satın alınca sanki onunla birlikte bir de zaman satın almış gibi olurlar. Kitabın baskısının tükeneceğinden ve bir daha o kitabı bulamaycağından korkan kişiler, bu hastalığı tetikleyebilirler. Bu yüzden de yapılacak olan her bir farklı yaklaşımı ön plana kolaylıkla çıkarabiliriz.

Kontrol hissiyatı ile satın alınan kitaplar, hayatımıza pozitif etki yaparlar. Tabii ki okumak şartıyla. Bu konuda bireyler Tsundoku hastası iken kitap satın almaya gittiklerinde, tercihleri kendilerinin belirlediğini görürler ve buna bir ödeme yaptıkları için de hayatlarını yönettiklerini hissederek kendilerini mutlu hissederler.

Tsundoku nasıl tedavi edilir?

İlk işlem kişinin bu hastalığı kabul etmesidir. Kendisini dizginleyerek bu hastalığı kabul eden kişi, günlük hayata dair de farklı yaklaşımlarla ön plana çıkabilir ve kendilerini bu süreçte mutlu etmeye çalışabilirler. Bu yüzden genellikle bağımlılık tedavileri ile ilgili süreçler ilgilenir. Öneri olarak sesli kitapları tercih edebilir ve bu konuda çok daha farklı şekillerde zaman kazanmayı tercih edebilirsiniz. Ek olarak destek almak için uzman bir psikolog ile sohbet etmeniz, konuşmanız size fayda sağlayabilir.

Continue Reading

En Çok Okunanlar

Kültür Çetesi 2021 - Hiçbir içerik kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Bütün hakları saklıdır.